Rólunk

Kik vagyunk mi, evangélikusok?

Azokat a keresztényeket, akik a reformáció lutheri irányzatához tartoznak, evangélikusoknak nevezik. A név magyarázatra szorul. Benne a görög “evangélium” szót lehet felismerni, ami azt jelenti: jó hír, örömhír. Az ókorban egy-egy győztes csata hírül adását jelentette, a Bibliában pedig Istennek az emberhez fordulására, szűkebb értelemben Jézus Krisztus megszületésére vonatkozik. Ennek nyomán irodalmi műfajjá is vált, hiszen azokat az újszövetségi könyveket, amelyek Jézus születéséről, életéről, tanításáról, végül haláláról és feltámadásáról tudósítanak, evangéliumoknak nevezzük. (A bibliai könyvek gyűjteményében, a kánonban összesen négy evangéliumot tartunk számon: Máté, Márk, Lukács és János.)

Mi az oka annak, hogy a reformáció követőit – elsősorban a lutheri irányzat híveit – nagyon korán evangélikusnak nevezték? Alighanem az, hogy a középkori, hitújítás előtti egyház még inkább a törvényre, annak szigorú megtartására tette a hangsúlyt, következésképpen a vallásosságot sok külső kényszer is terhelte, a reformáció követői viszont azt a felismerést hangsúlyozták, hogy az embert nem a törvény teljesítése, hanem Isten iránti bizalma tartja meg, és ezt a bizalmat (hitet) az az örömhír ébreszti az emberben, hogy Isten önfeláldozóan szereti őt. Ennek nyomán az “evangélikus” gyakorlatilag azt jelenti, hogy “az örömhír embere”

Az evangélikusokat gyakran nevezik lutheránusnak is. Ez a szemlélet a reformátor Luther Mártont tekinti e felekezet névadójának. Történelmileg ebben van igazság, hiszen kétségtelen tény, hogy Luther nevéhez fűződik az egyháztörténelem legnagyobb hitújítása, ugyanakkor az evangélikusok egyértelműen Jézus Krisztus személyét, a benne megfogalmazódó Istent tekintik egyházuk alapjának, önmagukat pedig a 2000 éves egyház szerves részének. A “lutheránus” elnevezés” ezért legfeljebb amolyan segédletnek tekinthető, annak megértésére, hogy olyan keresztényekről van szó, akik az evangéliumot a lutheri értelmezés nyomán követik. (A világ számos részén “evangélikusokon” általában a protestánsokat értik, abban az esetben pedig ugyancsak indokolt a “lutheri” vagy “kálvini” különbségtétel.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>